България утре ще представи пред Еврогрупата кандидатурата си за чакалнята на еврозоната

Утре съм поканен на среща на лидерите на Еврогрупата, където ще представя и нашите писма и кандидатурата ни за чакалнята на еврозоната, ще ги запозная с направеното засега, защото изпълняваме всичките пет критерия. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на Европейския съвет в Брюксел.
„Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на Еврогрупата, а писмото, което пращам, е между шефа на БНБ и финансовия министър Горанов. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа не, не, това е работа на финансовия министър. На 14-и ще е срещата, където ще решават детайли, а утре ще ги запозная аз“, уточни Борисов.
„Утре политически ще попитам защо се налага да променяме критерии за чакалнята на еврозоната, и петте са изпълнени“, заяви премиерът. (Всъщност формални критерии за влизане в така наречената чакалня няма за разлика от влизането в еврозоната – бел. ред.).
По думите му България не е виновна, че са били ликвидирани толкова производства в България, че, излизайки от социалистическия лагер, милиони са отишли в демократични страни, че биват подмамвани с по-големи заплати доктори, инженери, програмисти, софтуерни специалисти в по-скъпоплатените западни държави.

 

За мигрантите
„Ние сме предложили компромисите, които шест месеца ги работихме, огромна част от колегите ги подкрепят и сега ще питам тези, които не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили“, коментира Борисов по темата за миграцията, която ще бъде основна на Европейския съвет. Той обясни, че българското предложение е „едновременно задействане на трите аспекта – незабавна охрана на външните граници срещу незаконнта миграция, платформи или изнесени центрове извън границите на ЕС и вторичното разпределение вътре в съюза, като се отчете държавите, които са на първа линия по досега действащите конвенции, когато регистрират по абсолютно приетия нормален, международен по всички конвенции начин бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно, защото иначе първите държави ще понесем цялата тежест“.
Той изрази увереност, че проблемите с миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства. „Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни президентът Ердоган, когато се чух с него, каза, че до този момент само говорим за споразумението, но нищо не е платено, голяма част не е платена“, посочи Борисов.
Той разясни още една част от българското предложение за миграцията: „Както в България имаме код жълто, код зелено, код червено, когато се спомене, и хората знаят – тук ще има лек валеж, другаде много, и когато има червен код, трябва да се вземат превантивни мерки, така да се създаде тристепенно в ЕС нова система на действие в зависимост на нивото на вълната (в момента нямаме), автоматично да се задействат, за да не се налагат такива ненужни срещи, каквито може би 10 сме провели.“
По думите му към този момент турците в пълен аспект спазват ангажиментите си към България по това споразумение. „Затова вие се разхождате по „Солунска“ и колкото и рядко да си идвате в България, пред ЦУМ помните какво беше, какво е сега“, каза още премиерът пред журналистите в Брюксел.
Борисов отново заяви българската позиция, че България няма да се съгласи с предложението да приема обратно мигрантите, преминали през страната досега, за да стигнат до Западна Европа. „За огромните усилия на България да не допускаме нелегални мигранти ние си носим отговорност. Затова, ако кажат хванали сме шест души, минали нелегално, и ги върнат, имат право. Но спазваме международните ангажименти, дошли са на нашето КПП, ние сме взели пръстови отпечатъци, направили сме им медицински преглед, три-шест месеца са стояли и след това заминат за някъде в Европа, не могат да ни ги направят вечно наши.“ Според него има риск мигрантите да кажат „не е Германия, но България се развива добре, Гърция, Италия“ и „изведнъж всичко, което сега цепи Европа, да бъде при нас затова, че сме спазили закона и сме работили добре“.

За председателя на КЕВР
По повод поисканото от БСП отстраняване на Иван Иванов като шеф на енергийния регулатор Борисов коментира, че на всеки управляващ му трябва независим регулатор. Няма как в цял свят да се вдигне цената на природния газ, след като нямаме добив, спряхме шистов газ, концесии за добив на газ, изпълнихме това, което хората искат и вносът се вдига с толкова процента, как да се запази цената. Друг вариант е от данъкоплатците да дотираме тази цена. Така че към КЕВР нямаме отношение, в лицето на Иван Иванов тя е наистина независима организация. Ако не го харесват, да предложат в парламента, да търсим решение. Но когато дадат сметките КЕВР, трябва да ги приемаме, допълни премиерът.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.