Наводнения на Халкидики, външното министерство съветва да не се пътува

Тежка е обстановката в Гърция заради проливните дъждове и порои, причинени от циклона „Нефели“, съобщава БНР. Най-сериозно е положението в Ситония, където само през последното денонощие са се изсипали близо 100 л/кв. м дъжд. Oт министерство на външните работи препоръчват българите да не пътуват в областта.

Местните власти в курортното градче Никити призоваха за обявяването на бедствено положение.

Придошлите води са увредили инфраструктурата на пристанището, а улиците са превърнати в реки, помитащи всичко по пътя си. Пожарникари се опитват да изпомпват водата от жилища, мазета и складове. От гражданска защита призоваха хората да не излизат от домовете си и ако могат, да уплътнят прозорците си.

Обилни валежи имаше и в централната част на страната. В района на Каналия реки излязоха от коритата си, като наводниха десетки къщи и оставиха пътища под вода.

Подобрение на времето се очаква в петък.

Във връзка с обаждания от български граждани, изпаднали в бедствена ситуация в района на Метагици и Ормос Панагиас, Ситония, генералното консулство в Солун се свърза с оторизираните гръцки власти, за да им бъде оказано съдействие, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. По всички получени сигнали е реагирано своевременно и българите са вече в безопасност.

В случай на бедствена ситуация местните власти препоръчват да не се излиза от сградите на пребиваване, а при наводнения на първите етажи изпадналите в беда да се качват на по-високите етажи и да чакат помощ.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.