Пчелин крие кошерите под соларни панели

Важна особеност на пермакултурата е концепцията за съчетаването на множество функции и разннообразни приложения на едно и също пространство или ресурс, съобщи greentech.bg.

Е, PineGate Renewables от Северна Каролина извежда този принцип на ново ниво с отварянето на най-големия пчелин – соларна ферма, разположен в САЩ. От тази седмица соларната ферма Eagle Point в Джаксън Каунти в Орегон ще крие 48 кошера с медоносни пчели под своите соларни панели.
Джон Джейкъб от Old Sol Apiaries е помогнал да се определи мястото на иноватиния пчелин и ще обгрижва кошерите. „През 2016/17 пчеларите в Орегон загубиха почти една трета от всички пчелни семейства в целия щат,“ казва Джейкъб. „Подходящи за опрашителите, солраните ферми на Pine Gate Renewables и могат да играят важна роля за преодоляване на кризата… сред нашите местни опрашители“.

Соларните ферми на PineGate Renewables обичайно биват засадени с нискостеблени местни растителни видове – цветя и треви – които би трябвало да повишават здравето на почвата, да съхраняват дъждовната вода и да поддържат хармонията в екосистемата. Очаква се до пролетта на 2019 растителността в Eagle Point да готова да осигурява привлекателно местообитание за опрашителите.
Резултатът от експеримента с пчелина – соларна ферма ще е интересен, като се има предвид, че според последните проучвания пчелите са изключително чувствителни към електромагнитни полета.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.