Бесарабските гости от Одеса посрещнаха Еньовден в Етнографския музей в Топчии

Групата от бесарабски българи, водена от ученици и учители от ОУ “И.С.Тургенев“, беше посрещната тази сутрин от кметицата на село Топчии Мирена Симова в Етнографския капански музей, съобщиха от училищното ръководство.
Местните капанци бяха приготвили топла погача, вече бяха направили красив венец от билки и с много усмивки и традиционни познания за ритуалите в този ден, посрещнаха гостите. Първо ги заведоха на поляната, откъдето се берат билките. На скалите, с чудесен изглед към селото, децата бяха подканени да се потъркалят в росната трева за здраве.
В Етнографския музей всички преминаха през венеца и си пожелаха по нещо за себе си. После вкусиха от питката с мед и сол, хапнаха домашно приготвена баница и разгледаха оръдията на бита и труда, изложени в етнографската сбирка. Впечатлени оставиха и своето послание.
Възрастните хора от с. Топчии, споделиха че в Украйна има село със същото име и проявиха интерес да установят връзка с тамошните жители.
Беседата премина на български и руски език. Установиха близостта на много от думите с капанското наречие. Но обещанието отново да се върнат тук си звучеше само по нашенски.

/e-Razgrad.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.