Капанците – в пътуваща изложба „Колелото на живота“

Интерактивна изложба „Колелото на живота” – част от програмата на историческия фестивал „Античният Абритус“, бе открита днес в една от залите на ХГ „Проф. Илия Петров“ в Разград.
Проектът на Община Разград, Регионалния исторически музей и Галерията, представлява пътешествие в света на капанците, но през съвременния поглед на човека от ХХІ век. С модерни визуални изразни средства и комуникативни похвати са представени традиционните народни представи, вярвания, обичаи и обреди, свързани с културата на най-голямата местна етнографска група. С този проект Община Разград спечели логото Европейската година на културното наследство.
Днес стана ясно, че изложбата е организирана като пътуваща и до края на тази и през следващата година ще гостува на всички регионални исторически музеи в страната.
На откриването присъстваха кметът на Разград д-р Валентин Василев, народният представител Десислава Атанасова, зам.-министърът на туризма с разградски корен Любен Кънчев, областният управител Гюнай Хюсмен, заместничката му Нурие Црънгалова, музейни специалисти и граждани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/e-Razgrad.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.