Стефан ПЕНЕВ: Реколтата от жито ще е по-слаба заради сушата, но цената ще е добра

За 22-ра поредна година един от най-големите зърнопроизводители в Лудогорието – Стефан Пенев, проведе Ден на пшеницата на опитното поле на едноименната фирма в землището на лознишкото село Крояч. И този път съорганизатор на събитието беше фирмата партньор „Байер“.

На поканата на Стефан Пенев откликнаха колеги, партньори, клиенти, приятели и представители на институции с отношение към бранша от цялата страна. Там бе и областният управител Гюнай Хюсмен. Имаше и ученици Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и земеделие „Ал. Стамболийски“ в Лозница.

„Реколтата от пшеница ще е по-слаба от миналогодишната, заради сушата. В Западна България поваля, В Североизточна е различно на различните места, но в нашия край засушаването е тотално. Никога досега не сме започвали толкова рано жътвата, а това е вече факт. Пшеницата обаче е много, много устойчива на суша и затова прогнозите ми са за среден добив около 500 кг/дка“, каза днес агробизнесменът.

Той определи опитите за сделки със зърно „на зелено“ като прибързани, заради опасенията на търговците от общия обем добив в света. „Съветът ми към производителите е: „Въздържайте се! Пазарът е трудно предвидим. Ситуацията в Европа, Американската и Австралийската зона е нестабилна. Цените ще бъдат по-добри от миналогодишните – около 300 лева на тон – и за ечемика, и за пшеницата,“ анализира пазара Стефан Пенев.

Той съобщи и още един любопитен факт – че тази година в България ще бъде много актуален ечемикът, защото почти няма ечемичени ниви.

На опитното поле пред дошлите на Деня на Пшеницата в Крояч бяха представени 52 сорта пшеница, ечемик и нахут – българска и чуждестранна селекция: на проф. Иван Панайотовна Добруджанския земеделски институт и френските семенарски къщи „Лимагрейн“ и „Косад“. Бяха представени и биостимулатори за посевите.

Преди това в салона на читалище „Борис Анастасов“ бе изнесена беседа за състоянието на новата реколта и очакванията за реализацията й на пазара.

Накрая – край коктейлните маси, агробизнесмените обсъдиха помежду си видяното и чутото на територията на фирма „Пенев“ в Крояч.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.