Нено Димов призова Брюксел да забрани износа на най-замърсяващите дизелови коли

Европейският съюз да забрани износа на най-замърсяващите дизелови коли от една държава към друга, призова от Созопол министърът на екологията Нено Димов, цитиран от „24 часа“.
Реакцията му е по повод решението на някои държави да спрат от движение дизеловите автомобили, което пък предполага същите замърсяващи превозни средства да залеят пазара в Източна Европа и да влошат още повече замърсения въздух в България.
„Подобни забрани изкривяват пазара. Редно е, който ги предизвиква, да носи отговорност“, смята Димов, който участва на изнесено заседание на комисията по околна среда в морския град Созопол.
„Когато в даден град забраниш да влиза някаква кола, цената й естествено пада, защото става наполовина използваема“, каза още министърът. Обсъждането на тази тема щяла да започне, след като приключи европредседателството ни.
Предложението на България ще е да се въведе такова законодателство, което да задължи страните, създали проблема с подобни ограничения, да носят и отговорността за решаване на възникналите впоследствие проблеми.
„Защото сега всъщност повишаването на данъците облага нашите граждани, които са потърпевши от нещо, случило се в други държави“, каза Димов. Той отрече да се обсъжда увеличаване на налозите за над 15-годишните коли. Това важало за екотаксите, които ще се плащат еднократно при регистрация.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.