Ердоган ще говори в Сараево пред хиляди турци от цяла Европа

Почти месец преди извънредните избори в страната турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига за първия си голям митинг в чужбина – но не в западноевропейски град, а в Сараево.
Новината беше съпътствана от много въпросителни, след като първо Германия, Австрия и Холандия забраниха агитация на своя територия преди вота в Турция (в тези страни живеят стотици хиляди с турско гражданство, подкрепящи управляващата в родината им Партия на справедливостта и развитието) и Босна и Херцеговина се появи като алтернатива в медии в Анкара.
По-късно босненските власти настояваха, че не са чували за подобна идея, макар Ердоган да настояваше, че планира митинг в Сараево – докато две седмици по-късно босненското външно министерство не потвърди след коментари на турския посланик. На проявата, замислена като обръщение пред организация на турците в Европа, ще е гост председателят на ротационното президенство Бакир Изетбегович, когото анализатори описват като близък с Анкара. Миналата седмица Изетбегович каза пред медии в Сараево, че Ердоган е „ментор на мюсюлманите“ и затова е толкова непопулярен на запад.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.