На 19 май – Девети национален фолклорен фестивал „Капанска китка“

Община Разград ще подкрепя всеки коректен партньор, който работи за популяризиране на българския фолклор, каза на пресконференция днес кметът д-р Валентин Василев. Повод за брифинга бе предстоящият Девети национален фолклорен фестивал „Капанска китка“ на 19 май.
Фестивала представиха главният експерт „Култура“ Виолета Антонова и единият от ръководителите на Танцов клуб „Абритус“ Кънчо Върбанов. Клубът си партнира в организирането на тази инициатива с Община Разград и Народно читалище „Бузлуджа 2010“.
До днес заявили участие са 18 групи, като Танцов клуб „Абритус“ ще участва извън конкурсната програма с представяне на картина от миналото – Панаир в стария Разград.
Очакват се около 400 танцьори от цялата страна, като има записани групи, които идват за пръв път – от Силистренско, Алфатар и плевенските села.
Тази година комисията, която ще оценява изпълнението на народните хора, ще включва: председател Любчо Василев – директор на ТФА „Мизия“ – Търговище, членове: доц. Катя Кайрякова – главен художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен” и Богдан Донев, главен хореограф и ръководител на ФТТ „Найден Киров“ – Русе.
Голямата награда на фестивала е наградата на кмета на Община Разград д-р Валентин Василев. По три клуба ще бъдат отличени с парични награди в категории до 30 човека и над 31 човека.
Начало на фестивала – 19 май, 10.00 часа в Общински културен център.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.