Хората с увреждания излизат на шести национален протест пред Министерски съвет

Родители на деца с увреждания и близки на инвалиди излизат на шести национален протест. Близо 20 неправителствени организации от 10 града в страната ще подкрепят недоволството им с настояване за „Гарантиране на лична помощ за деца/лица с увреждания и нови политики по уврежданията“.
Сборният пункт в София е 11 часа пред Президентство. След това протестиращите трябва да потеглят към НДК като ще спрат за час пред сградата на Министерския съвет.
За последните промени, които засягат хората с увреждания, протестиращите заявяват: „За да говорим за реална интеграция на хората с увреждания, следвайки ценностите заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, предлагаме изцяло нова концепция: 1. С козметични промени в Закона за интеграция на хората с увреждания няма да се подобри положението им, защото законът е остарял като философия и подход. В резултат на неговото приложение хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни“.
Според тях е нужно да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Освен това тя трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Тази оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане и да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата.
От своя страна техническите помощни средства трябва да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. А видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ – подкрепа в дома, на работното място и др.
Те мислят още, че трябва да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са доставчици на услуги и те не следва да участват в консултативния процес за политики по уврежданията). Със сигурност трябва да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им – подобно смесване води до конфликт на интереси.
Протестите започнаха през 2015 г. с искане на родителите на деца с увреждания за по-адекватни грижи и услуги за децата им. През 2016 г. точно преди един от протестите правителството (вторият кабинет „Борисов“) спешно прие увеличение на помощите за децата с най-висока степен на увреждане (над 90%) и по-малко за останалите степени, които след това намериха място и в бюджета за 2017 г.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.