В Одрин – минута мълчание за загиналите на магистрала „Тракия“

В българската църква „Свети Георги“ в Одрин с минута мълчание българи, турци и гърци почетоха памет на загиналите в петък на автомагистрала „Тракия“. Там бяха българската група духовници и църковния хор от Разград и домакините им в турския град.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и валията на Одрин Гюнай Йоздемир посрещнаха заедно групата духовници от Русенска епархия и хористите от църковния хор към храма „Свети Николай Чудотворец“ в Разград, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Посещението им в съседна Турция е част от културния календар за обмен, реализиран въз основа на подписаната през 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между областите Разград и Одрин.

Визитата започна с посещение в българската църква „Свети Георги“ в Одрин непосредствено след празничната литургия на Светла събота, отслужена от гръцкия митрополит от Вселенската патриаршия Амфилохий в съслужение с храмовия свещеник Александър. Пред духовниците, пред областния управител на Разград Гюнай Хюсмен и генералните консули на България Васил Вълчев и на Гърция Сотирия Теохариди хористите с диригент Красен Иванов изпълниха „Многая лета“, „Тебе поем“ и „Христос въскресе“. Представянето им завърши с част от заупокойна молитва, отслужена от архиерейския наместник на Разград отец Георги и свързана с националния траур във връзка със загиналите шестима души при катастрофата с автобус на магистрала „Тракия“. „Вечная памят“ запя и митрополит Амфилохий.

Впечатлен от изпълненията на хористите, той покани църковния хор и свещениците от Русенска епархия да отслужат заедно литургия при следващо тяхно посещение в Одрин.

По-късно валията на Одрин Гюнай Йоздемир даде тържествен обяд за гостите от България. Приветствието му към тях също започна със съболезнования по повод тежката катастрофа.

Гюнай Йоздемир коментира, че сътрудничеството с Област Разград е важен проект за Област Одрин и той се надява да продължи дълго и да е все така ползотворно.

Г. Хюсмен припомни, че сътрудничеството, което започнаха с колегата му Йоздемир, е уникално за България и Турция и е добро начало за отношенията между двете държави и двата народа – да се обикват като се опознават чрез традициите и културите си. „Вярвам, че това е не само бъдещето на България и Турция, на Разград и Одрин, но и на света“ – допълни той и благодари на домакина си и за това, че поема финансовия ангажимент по посещенията на групи от Разградска област в Одрин.

Сле обяда Гюнай Хюсмен се прибра в България няма да присъства на останалата част от посещението на духовниците и църковния хор в Турция. Днес той заминава за Брюксел за участие в информационна визита на областните управители от България, но се е погрижил духовниците и хористите да посетят Желязната църква в Истанбул, а и да участват и в литургия в църквата „Св. Иван Рилски“ в Истанбул.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.