Правителството на Меркел обмисля да накара автоиндустрията да обнови дизеловите коли

Германското правителство обмисля да накара автомобилопроизводителите да модернизират дизеловите автомобили, които не съответстват на стандартите за отделяни вредни газове, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Министрите на канцлера Ангела Меркел ще обсъдят идеята на започналото вчера двудневно заседание в извънстоличната резиденция, замъка Мезеберг край Берлин.

Някои от членовете на новия кабинет на Меркел са против да бъде наложена скъпоструващата мярка на мощния германски автомобилен сектор, но неотдавнашно съдебно решение, което позволява на градовете да налагат забрани върху използването на изключително замърсяващите дизелови коли, принуждава правителството да вземе мерки.

Германският автомобилен сектор е засегнат от скандал за прекомерните вредни емисии от дизеловите автомобили. Наскоро автомобилната индустрия в страната беше разтърсена от нов скандал, след като „Фолксваген“ разкри, че е бил един от германските автомобилостроители, финансирали тестове с маймуни и хора, вдишвали дизелови автомобилни газове. Разкритията се свързват с дизеловия скандал, започнал през септември 2015 г., когато „Фолксваген“ призна, че е манипулирал тестовете за отделяните вредни емисии при дизеловите си автомобили по света, така че да се отчитат по-ниски нива на газовете.

В края на март Меркел заяви, че федералното правителство отхвърля идеята за въвеждане на цялостна забрана за движение на дизелови превозни средства. Вместо това тя призова за подходящи решения за намаляване на емисиите от автомобилите в силно замърсените градове.

Германският министър на транспорта Андреас Шойер обяви вчера първата от общо четири програми за субсидиране на електромобили и инфраструктура за зареждането им. Шойер каза, че правителството ще похарчи 20 милиона евро (27 милиона долара) в подкрепа на покупката на електромобили от компании, включително „Дойче пост“ (Deutsche Post).

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.