На Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси се чуха и гласове: фактът, че собствениците на незаконни имоти не са знаели как се изграждане нова сграда, не ги оправдава

Оживена дискусия предизвика темата с разрушаването на незаконните жилища, притежавани от роми, по време на заседанието на Областния съвет по етническите и интеграционните въпроси в област Разград днес, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициатива за равни възможности“ представи

проучването „Нарушение на Правото на ЕС и основните човешки права вследствие на дискриминационно отношение в България срещу ромското население в областта на жилищните условия?“, което породи дискусия сред членове на съвета и граждани, дошли на заседанието.

Михайлова съобщи, че от 2012 до 2016 г. е направено проучване сред всичките 265 български общини по темата. 162 отговорили на въпросите на неправителствената организация. От отговорите им става ясно, че в този период са издадени 444 заповеди за разрушаване на незаконно построени жилища, 399 или 90% от тях са притежавани от роми, изпълнени са 203 от заповедите, всичките са срещу роми. Представителят на РДНСК за област Разград инж. Любомира Ангелова съобщи, че през последните години в област Разград няма издадени заповеди за разрушаване на незаконни жилища.

Адвокат Михайлова отправи конкретни предложения по темата, които също предизвикаха коментари у присъстващите. Тя настоява за законодателна промяна в Закона за устройство на територията, според която да има възможност за узаконяване на дългогодишно съществували жилищни сгради, които са единствено жилище на обитателите си и са конструктивно устойчиви. Част от участниците в дискусията поддържаха тезата, че фактът, че собствениците на незаконни имоти не са знаели процедурата за изграждане на нова сграда, не ги оправдава и законът важи за всички. По време на разговора се достигна до становище, че е необходимо подобряване на диалога между ромската общност и местните и държавни власти със съдействието на неправителствения сектор, има нужда и от превантивен контрол от институциите, както и от разяснителни кампании сред ромското население.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.