Гаргите убиват дърветата в градинката до Часовниковата кула

Ятата черни гарги, които от години живеят в центъра на Разград, бавно, но сигурно убиват 50-годишните смърчове в градинката до Часовниковата кула. Хиляди птици нощуват по клоните на стройните вечно зелени дървета и с крака и клюнове унищожават игличките, с които дърветата дишат. Алеите и тревните площи под тях са застлани с килим от иглички и шишарки. Смърчовете вече видимо линеят и съвсем не е далеч времето на смъртта им. И градинката ще придобие неузнаваем за поколения разградчани вид.

Тя, впрочем, вече веднъж промени вида си – когато предната общинска управа се захвана с ремонта на централната градска част. Тогава, за да се изпълни проектът, резачките повалиха поне дузина смърча. Зам.-кметът Любомир Цонев обясни отстраняването им с факта, че линеели, което съвсем не беше така. Просто трябваше място за новите алеи. Падналите дървета по нищо не се отличаваха от останалите. Сега, обаче, тези видимо линеят. И то заради ятата птици по тях. /Справка – градинката пред прокуратурата – до кръговото – където няма толкова много птици, смърчовете на същата възраст са в цветущо здраве./

Дърветата в градинката до кръговото
Дърветата в градинката до кръговото

Вече на всички е ясно, че няма как птиците да бъдат прогонени от града. През годините общинарите пробваха какви ли не методи – от бутане на гнездата, чупене на яйцата в тях и избиване на вече излюпени пилета /което си е престъпление/, до аудио уредба със записи на гласове на враговете на гаргите в дивата природа. С което пък те свикнаха и даже приемаха като приспивна песен.

Според орнитолози птиците влязоха в градовете /не само в Разград/ не сами, вкараха ги с недомислието или алчността си управниците от първите години на демокрацията, а и по-късно. Гаргите гнездят по високите дървета и то вън от населените места. Да, но по коритото на Лома вън от града не остана нито една топола – поречието на реката на територията на почти цялата област бе подложено на поголовна сеч. И птиците потърсиха свой нов дом. Който пък сега са на път сами да унищожат. И да променят още веднъж изгледа и пространството на градинката до Часовниковата кула.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.