250 ученика не стигат за планирания прием след седми клас в гимназиите

Ако в заявените за прием след седми клас 58 паралелки учениците са по 24, то недостигът на необходимия брой деца е 247 /защото 72 от завършващите са със специални образователни потребности/, обяви на заседанието на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие днес началникът на Регионалното управление по образованието Ангел Петков. Завършващите седми клас са 1073, а местата в паралелките – 1320. 20 от заявените паралелки са в профилираните, 38 – в професионалните гимназии.
Миналата година изпълнението на план-приема е бил 83%. Завишение в плановете за новата учебна година има в професионалните гимназии, а в профилираните гимназии в Разград броят на паралелките се запазва.
Гимназиите предлагат седем нови за областта специалности: „Полевъдство“ в ПГ – Кубрат, „Организация на туризма и свободното време“ в ПГИ „Робер Шуман“ – Разград, „Стругарство“ и „Заваряване“ в НПТГ „Шандор Петьофи“ – Разград, „Производство на мебели“ и „Дограма и стъклопоставяне“ в ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград, „Организация и технология на фризьорските услуги“ в ПГО „Станка Николица Спасо-Еленина“ – Разград. Специалностите са заявени от по няколко фирми от региона, които имат нужда от служители с такова образование, стана ясно днес от анализа, направен от Ангел Петков.
Днешното предложение за Държавен план-прием в училищата в Разградска област за учебната 2018/2019 г. е обсъдено с ръководствата и на седемте общини от областта, а на среща с бизнеса е дискутирана необходимостта от специалисти в конкретни сфери.
Днес Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие го прие единодушно .
Предложението ще бъде изпратено в Министерството на образованието и науката, а окончателното му одобрение става с подписа на министъра на образованието.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.