Първанов прогнозира предсрочни парламентарни избори заедно с местния вот догодина

Възможно е ГЕРБ да предизвика предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с местния вот догодина, смята президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

„Не е изключено да се опитат, ако питате мен, познавайки вече тактическите похвати на г-н Борисов, на г-н Цветанов, нищо чудно те да слеят местните с парламентарните избори“, коментира Първанов пред Би Ти Ви.

На въпрос за съвместното бъдеще на партията му АБВ и БСП той посочи, че явяването им заедно на едни предстоящи избори „по-скоро е необходимо, отколкото възможно“. „Аз като човек, който е правил най-големите коалиции в България, твърдя, че това е необходимо условие. Но дали ще се случи не може да се каже“, добави той. По отношение на изборите за Европейски парламент, които са и най-близките, Първанов е на мнение, че те няма да са за това кой колко депутати ще изпрати в ЕП, а ще са сблъсък между ляво и дясно и между идеите за промяна на статуквото.

Бившият председател на партия АБВ коментира и въпроса за Истанбулската конвенция, като посочи, че е на консервативни позиции и гледа с подозрение на опитите да се вкара темата за трети пол, еднополови бракове и т.н. „Вътре (в конвенцията – бел.ред.) 56 пъти се говори за насилието над жени. Очевидно обаче някой се опитва да вкара по втори начин и другия проблем. Дайте да направим едно допитване по темата да има или не еднополови бракове“, предложи той.

На въпрос за преговорите между Атина и Скопие за името на Македония Първанов каза, че трябва да има и съгласуване с България, а страната не бива да бъде безучастна. „Като погледнете името Северна или Горна Македония, то включва и Пиринския край. Претенциите към България висят някъде в пространството“, смята той. Според него деблокирането на преговорите между Гърция и Македония е резултат от „по-скоро западен натиск, даже презокеански“.

„На мен ми липсва в българската дипломация поставянето на нашите проблеми. Вие да сте чули някой да говори за тракийските бежанци“, попита Първанов и добави, че за сравнение Турция поставяла „железни опорни точки“.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.