В понеделник камбаната на Часовниковата кула ще събуди Разград

Току-що започна монтажът на основно ремонтирания часовник на Часовниковата кула в Разград. Майсторът часовникар Георги Милчев от София обеща, че в понеделник камбаната ще огласи отново столицата на Лудогорието, а стрелките на трите циферблата ще показват на разградчани и гостите на града точния час.

„Не очаквах толкова амортизиран механизъм, бил е за ремонт много отдавна. А е работел само благодарение на майсторлъка на вашия часовникар Илко“, каза майсторът часовникар, който има собствено ателие в София. През последните 25 години механизма поддържаше разградският часовникар Илко Колев. Според реставратора по-лесно е да се изработи нов, отколкото да се ремонтира стар часовник /разградският е от 1864 г./ . Стойността този ремонт е 7500 лв.

Припомняме, че общинската администрация се зае с ремонта на един от символите на Разград в средата на лятото на миналата година.
Общината избра по-трудния, но по-добрия вариант – да бъдат възстановени възможно повече от частите на стария часовник, за да го върнем на разградчани във възможно най-автентичния му вид, каза кметът д-р Валентин Василев.
Камбаната на върха на Часовниковата кула замлъкна в края на лятото на 2016 година. А месеци по-рано киселинен дъжд отми и цифрите от циферблатите на часовника.
Разград е осмият град в страната, който през 1767 г. се сдобива с часовник върху кула след Пловдив, Пещера, Етрополе, Шумен, Карлово, Берковица и Свищов.

Новата разградска часовникова кула е четвъртата по височина в страната след кулите в Ботевград, Банско, Габрово. Каменното й тяло (без камбанарията) е най- високото в страната – 17.90 м., следвано от кулите в Банско – 17.50 и Карнобат- 14 м.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.