Отвориха капсулата „Завет към бъдещото поколение“ от 1975 година в сградата на „Хърсате“, влиза във фонда на Музея

Областният управител Гюнай Хюсмен имаше честта да отвори днес капсулата „Завет към бъдещото поколение“ в сградата на бившето ДПП „В.Коларов“, което в годините преди да престане да съществува вече беше ТПК „Хърсате“ в идеалния център на Разград.

Бутилката с посланието към бъдещото поколение е вградена в стената на стълбището на сградата на 1 август 1975 г. Тогава Държавното производствено предприятие „Васил Коларов“ отбелязва своя 25-годишен юбилей. Идеята на работниците и ръководителите на предприятието е била капсулата за бъде отворена в първата година на настоящето хилядолетие, но по една или друга причина това не е станало и бе направено днес по идея на новия собственик на сградата – предприемачът Бойко Обретенов, която той превръща в жилищен блок с 18 апартамента и 12 гаража.
При отварянето на капсулата днес бе и Иван Тодоров – човекът, поставил бутилката зад мраморната плоча на стената преди 43 години. Тогава бил на 22, работел като началник производство и бил председател на профсъюза.
„Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век.“ С това започва обръщението към нас, хората отворили капсулата днес.
Със задължителната стилистика на развития социализъм авторите на посланието ни разказват за празника през 1975 година в предприятието, за благодарността им за щастливия живот, благодарение на комунизма и грижите на Партията.
„Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!…Сега е твоят ред! Бъди щастливо, поколение, и на добър час!“, е заветът на работещите в предприятието към нас, хората на XXI век.
Листът със „Завета на поколенията“ ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград, обяви след церемонията Бойко Обретенов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.