Ердоган очаква на срещата във Варна ЕС да премахне пречките пред членството на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган очаква „лидерите на Европейския съюз да премахнат в най-скоро време изкуствено наложените пречки по отношение на европейското членство на Турция. Както и да заемат конструктивна позиция, така че членството на Турция в ЕС да не се жертва за уреждане на вътрешнополитически сметки“. Това става ясно от изказване на Ердоган за италианския вестник „Стампа“ по повод очакванията му за планираната през март в град Варна среща в рамките на българското председателство.

В интервюто Ердоган акцентира на терора на Кюрдската работническа партия (ПКК). „С Борисов (министър-председател на България), Юнкер (председател на Европейската комисия) и Туск (председател на Европейския съвет) сме отдавнашни приятели. Няма друг политик по-старши от мен в ЕС“, казва той.

„Но силно ме огорчава следният факт. Тероризмът е проблем както в Европа, така и на други места по света. Но да вземем примера с ПКК – в Европа и в други страни ПКК е обявена за терористична организация, но виждате, че една група европейски депутати влизат в Европейския парламент, закичени с парцалите на ПКК. Това са неща, които не бива да се допускат. Европа от една страна забранява ПКК, но в същото време европейски парламентаристи вкарват в техния парламент символите на една терористичната организация“, казва президентът.

По думите му Турция изпълнява поетите задължения на страна-кандидат за ЕС. „Но процесът не е едностранен. ЕС също трябва да изпълни преди всичко дадените обещания. В етапа на преговорите ЕС сам запушва процеса, но в същото време обвинява нас. Това е несправедливо. Някои европейски страни предлагат различни алтернативи по отношение на Турция, но това също е несправедливо“.

Като акцентира на пълноправното членство на Турция в ЕС, Ердоган заявява: „Желанието на Турция е за пълноправно членство. Други опции извън тази са далеч от нас и няма да ни задоволят. Очакванията ни от ЕС са час по-скоро да премахне изкуствено сложените прегради пред нас и да следва конструктивна политика“.

Подобно изказване направи по-рано този месец и министърът по европейските въпроси Омер Челик. „Привилигировано партньорство или други подобни подходи, не приемаме нищо от това сериозно. На Турция не може да се предлагат подобни неща“, подчерта Челик.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.