Две момчета, пострадали при катастрофи, получиха помощ от Националния фонд за това

В централата на Областния съвет на БЧК в Разград, две момчета получиха помощ за лечение от Националния фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия. Сумите са на различна стойност в зависимост от получената травма. 10-годишният Гюкан Мустафов от Езерче получи средствата лично заедно с баща си, а вместо 16-годишния Ерол Кадиров от Свещари ги получи неговият дядо, защото момчето още се лекува.

Предаването на паричната помощ на децата бе предшествано от брифинг за дейностите по превенция на детския пътен травматизъм, в който участваха областният управител Гюнай Хюсмен, началникът на Регионалното управление по образование Ангел Петков, началникът на „Пътна полиция“ – Разград Диян Симеонов и председателят на Съюза на българските автомобилисти в Разград Живко Каспаров. Домакин на дискусията бе директорът на Областния съвет на БЧК д-р Милена Кехайова, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Областният управител изрази своята подкрепа към инициативите, които БЧК провежда във връзка с превенцията на детския травматизъм. Увери, че държавата изпълнява своята роля за подобряване на пътищата в региона: вече е ремонтиран пътят Разград – Търговище, както и улици за 1 милион лева в Разград, а през тази година предстоят ремонти на още два пътни участъка: Кубрат-Тутракан и Исперих-Пристое и тази дейност ще продължи.
Д-р Кехайова съобщи, че сред новите инициативи на червенокръстката организация е обучение на децата от детски градини на правилата за пътна безопасност. Това става по почина на австрийския Червен кръст, в Разград засега се посещава една детска градина и резултатите са добри.
Обучение има и в училище, като акцент са децата от началните класове и зрелостниците, информира Ангел Петков. Безопасност на движението се изучава в българското училище в 5 часа, като преподаватели са класните ръководители. В Разград добро е сътрудничеството и с Пътна полиция и Областно пътно управление по отношение на поставянето на пътни знаци и пешеходни пътеки край учебните заведения.
Диян Симеонов обяви, че през миналата година има положителна тенденция по отношение броя на катастрофите и пострадалите в област Разград в сравнение с предходната година. През 2017 г. пътните произшествия са 447, през 2016 г. са били 544, пострадалите деца са 15, били са 23. Три от децата са пострадали като водачи – две на велосипеди и един неправоспособен на мотопед, останалите са пътници или пешеходци.
Живко Каспаров каза, че сред превантивните дейности, които СБА извършва във връзка с детския пътен травматизъм, са занимания с деца-велосипедисти. Те се обучават съобразно правилата за безопасност, обучението има и състезателен характер за тях.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.