Разград и Одрин подготвят съвместен културен календар

Съвместни инициативи в областта на културата обсъдиха на работна среща областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и валията на Одрин Гюнай Йоздемир. Гюнай Хюсмен е двудневно посещение в Турция, а визитата му е следствие от подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Двамата управници се договориха да бъде подготвен съвместен културен календар на база планираните в двете области събития през 2018 г. Това ще даде възможност разменно гостуване на състави при повод в съседната държава. Г. Хюсмен предостави на Г. Йоздемир кратка анотация на дейността на самодейните състави към читалищата в Лудогорието и инвестиционния профил на Област Разград.

Обмислят се и варианти за сътрудничество и между спортни клубове от двата региона, както и за туристически обмен. По един от вероятните туристически маршрути първо преминаха Гюнай Хюсмен и Гюнай Йоздемир: българската църква „Свети Георги“, джамията „Селимие“ и наскоро реставрираната синагога в Одрин. Домакинът предложи в маршрута за групите от Разград да бъде включена и Желязната църква в Истанбул.

Тема на разговорите между двамата областни управители бе и ремонтът на разградската джамия „Макбул Ибрахим паша“, като Г. Йоздемир прояви съпричастност и желание за съдействие в тази сфера.

По инициатива на генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев Г. Хюсмен разговаря с турския си колега и относно възможността да се осигури от страна на Валийството сграда, в която по българска програма да се извършва обучение на български език на децата на изселниците, които живеят в региона.

В работната среща във Валийството участваха: главният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, районният мюфтия на Разград Мехмед Аля, генералният консул на Република България в Одрин Васил Вълчев, Осман Гюнер – директор на вакъфите в Одрин, Ахмет Хаджъоглу – областен директор по култура и туризъм в Одрин и мюфтията на Одрин Емурллах Юзюм.

Българската делегация се срещна и с директора на бюрото на Министерството на външните работи на Република Турция в Одрин Волкан Вурал в първия му работен ден на този пост. Дипломатът, който е работил като съветник в посолството на Турция в София, увери, че пази топлите си чувства към България и приветства уникалното сътрудничество между областите Разград и Одрин.

Във втория ден от посещението си в Одрин Г. Хюсмен посети Областна дирекция по храните и животновъдството в Одрин и обсъди с ръководството на институцията възможностите за обмяна на опит с българските структури, които администрират селскостопанските дейности в Лудогорието. Служителите в дирекцията в Одрин са 160, а земеделските стопани в региона – 25 000.

Делегацията от Разград посети и голяма шивашка фирма за мъжки костюми, „3 Kardeşler“ изнася готовата си продукция за европейски страни. Запозна се с организацията на производството – във фирмата се измерва коефициентът на полезна дейност на всеки от 400-те работници, отчита се и се стимулира приносът им за развитието на дружеството.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.