Диригент и писател – новите почетни граждани на Разград

Диригентът и директор на Разградската филхармония „Проф. Д. Ненов“ Красен Иванов и писателят, публицист и общественик Иван Джебаров ще са новите почетни граждани на Разград. Номинациите са на инициативни комитети и ще бъдат гласувани на предстоящата тържествена сесия на Общинския съвет на 26 януари – в навечерието на Деня на Разград.
Красен Иванов е роден през 1955 година в Разград. Завършил е Българска държавна консерватория в класа по хорово дирижиране на проф. Димитър Русков и оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Иван Бакалов. Специализира оркестрово дирижиране във Ваймар, Германия, при проф. Ролф Ройтерс и в Московската консерватория „П. И. Чайковски“ в класа по оперно-симфонично дирижиране на проф. Генадий Рождественски. От 1979 година е диригент в Разградската филхармони , а и неин директор от 2013 година.
Диригент на хор „Железни струни“ и на хора към храма „Св.Николай Чудотворец“.

Иван Джебаров е роден през 1950 година в Разград. Завършил е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на десет книги с проза, лауреат на национални литературни награди.
Негови творби са включени в сборници, издавани в Русия, Турция и Полша. През пролетта на тази година се очаква поредната книга на Иван Джебаров с работното заглавие „Ризата“.
Иван Джебаров е носител на наградата „Никола Икономов“ и е член на Съюза на българските писатели.

Новите почетни граждани на Разград ще получат отличията си на тържествена церемония на 26 януари в Общинския културен център преди тържествения концерт за празника на града.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.