КАТ ще отнема 10 точки за шофиране в насрещното

Десет точки ще се отнемат на шофьорите, които карат в насрещното движение по автомагистрали и скоростни пътища. Това е една от промените предвидена в проетконаредба за максималния размер на контролните точки, качена за обществено обсъждане на портала за консултации strategy.bg.

Ако това нарушение бъде извършено повторно ще се отнемат 12 точки. Променен е и друг текст, свързан с отнемане на контролните точки. В сега действащия нормативен акт е записано, че 10 точки се отнемат при неспиране на знак „Стоп“ и неправилно изпреварване. Промените предвиждат неправилното изпреварване е отделено в нова точка и към него е добавено: „ако от това е създадена непосредствена опасност за движението“.

Друго изменение, което е и водещо сред целите на вносителите е да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представяне на официални удостоверителни документи на хартиен носител – документи за единен идентификационен код, копие на свидетелство за управление на МПС и свидетелство за съдимост.

Другата цел е синхронизиране на наредба с последните промени в Закона за движението по пътищата.

Промените в наредбата предвиждат още възможност за служебно извършване на проверка в Автоматизираната информационна система на МВР и в тази на правосъдното министерство дали преподавателите, провеждащи допълнителното обучение на шофьори, отговорят на законовите изисквания. Във връзка с това ще отпадне задължението за тях да удостоверяват тези обстоятелства с представянето на официален удостоверителен документ.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.