ФБР е започнало ново разследване на фондацията на Бил и Хилъри Клинтън

Министерството на правосъдието в Съединените щати е наредило, а Федералното бюро за разследване е поело ръководна роля в ново разследване срещу фондацията на семейство Клинтън с цел да се изясни дали тя е получавала пари от спонсори в замяна на политически услуги, или е извършвала други незаконни дейности в периода, когато Хилъри Клинтън беше държавен секретар на САЩ. Това съобщава електронното издание The Hill, цитирайки източници от правораздавателните органи и неназован свидетел, предаде БТА.

Агенти на ФБР са започнали разследването от Литъл Рок – столицата на щата Арканзас – мястото, откъдето тръгна политическата кариера на Бил и Хилъри Клинтън и бе основана тяхната фондация. Очаква се разследването да продължи през близките седмици.

Според представители на администрацията ФБР се опитва да изясни дали съпрузите Клинтън са обещавали и предоставяли политически отстъпки в замяна на благотворителна дейност и дали донорите на фондацията са обещавали да наливат пари в нея в замяна на постигане на определени правителствени цели. Разследването трябва също така да изясни дали необлагаеми с данъци активи на фондацията не са били превеждани на лични сметки и дали те не са били използвани за лични цели.

The Hill цитира неназован свидетел, разпитан от ФБР в рамките на разследването, според когото на този етап то се фокусирало върху това дали донорите на благотворителните инициативи на семейство Клинтън са се радвали на благосклонно отношение от администрацията на президента Барак Обама. Според изданието обаче давността е проблем в това разследване, тъй като тя е 5 години за повечето федерални нарушения, а Клинтън не е на поста от началото на 2013 г.

В края на миналата година правосъдното министерство на САЩ обеща на Конгреса, че ще преразгледа някои от разследванията, приключени по време на двата мандата на Обама. Президентът Доналд Тръмп многократно в последните месеци е наричал Хилъри Клинтън „измамница“ в „Туитър“, настоявайки на въпроса защо нито едно обвинение не е повдигнато срещу нея и съпруга ѝ заради дарения, получавани от фондацията. За тях от години пишат редица издания в САЩ, а републиканците искат дори специален прокурор, който да разгледа въпроси, свързани с дейността ѝ.

Министерството в момента преразглежда и възможни спорни моменти около приключения случай с класифицираната информация, получавана и предавана от Хилъри Клинтън на личния ѝ имейл сървър. Уволненият директор на ФБР Джеймс Коми заключи през 2016 г., че тя е била „изключително небрежна“ в работата си с класифицирана информация, но не поиска обвинения, тъй като не може да докаже, че тя и сътрудниците ѝ са нарушили закона. По-късно, дни преди президентските избори, спечелени от Тръмп, разследването беше подновено за кратко.
Dnevnik.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.