Полицията чисти Разград от неправилно паркирали автомобили – дали това е мисия възможна?

Журналисти бяха поканени днес да документират поредната специализирана полицейска операция, свързана с неправилно паркиралите автомобили в централната част на Разград.
„Операциите по това симптоматично и очевидно нарушение на правилника за движение по пътищата вече са традиционни, провеждат се всеки понеделник и петък“, съобщи главен инспектор Деян Георгиев – началник на Районно управление „Полиция“.
Само през декември проведените операции са седем, при които са съставени 570 фиша и 26 акта на нарушители.
За цялата 2017 година фишовете на шофьори, паркирали на забранени със знаци и маркировка места, върху пешеходни пътеки, тротоари или тревни площи, са 3576, актовете – 347.
Зад впечатляващите цифри стои трудът на служителите от „Охранителна полиция“ в управлението, казва Деян Георгиев, допълва, че ефектът е слаб, защото административно-наказателното производство у нас съвсем не е прецизно.
Георгиев нарече процеса по санкциониране на неправилно паркиралите колите си шофьори „безумен“, заради възможността фишът от само 20 лева, каквато е санкцията за това нарушение, да бъде оспорен. Следва издаване на акт, след което несъгласният с него шофьор оспорва наказателното постановление и се стига до Районния съд. След неговото решение недоволната страна в процеса го атакува в Административния съд. А това ангажира десетки хора за няколко месеца – полицаи, свидетели… Деян Георгиев не крие, че има и отхвърлени санкции – било заради сбъркано име или улица във фиша. „Съдебният процес е изключително формален и всеки пропуск или детайл влияе върху крайния изход“, казва той. Миналата година от издадените от Районното полицейско управление в Разград общо 3923 фиша и актове, са обжалвани едва двайсетина. Може би законодателят трябва да въведе граница за санкция, която да не може да бъде обжалвана, разсъждава по темата гл. инспектор Георгиев. Но това пък стигаме до друга хипотеза – конкретен човек да бъде подложен на репресия с фишове, които не може обжалва. Затова Деян Георгиев допуска като най-правилен вариант да бъда потърсена добра европейска или световна практика, която да бъде приложена и в нашето законодателство.Другият проблем е неплащането на глобата. Случва се нарядко полицаите да санкционират един и същ водач дни поред на едно и също място. Броят издадени фишове за едно и също нарушение не комулира по-сериозно наказание.
Въпреки това, операциите за неправилно паркиране ще продължат – всеки понеделник и петък – на познатите за разградчани места: по и около ул. „Паркова“, около кръговото на бул. „България“, по ул. „Искър“ /пред Данъчното и зад новия театър/, около централната пиаца на такситата, по ул. „Марица“, на площадчето до Ючкурналията и на още ред места в централната градска част./e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.