Д-р Гечо Жеков: Вероятно сме единствена болница без линейка, дадена е под наем за такси

Единствената ни линейка е отдадена под наем на таксиметрова фирма, а имам информация, че поне още една е продадена от предишното ръководство, обяви на специална пресконференция новият директор на болницата в Разград д-р Гечо Жеков. Ако сега се наложело пациент да бъде преместен от едно отделение в друго, се плащало 15 лева за транспорт вътре в двора. За превоз навън се ползвали линейките на Спешна помощ. „Не съм чувал за друга болница в сраната без собствени линейки, защото ги е отстъпила на някоя таксиметрова фирма,“ казва д-р Жеков.

Договорът е от 1 юни 2015 година за срок от 18 месеца, но вече е безсрочен, защото не е оспорен от никоя от страните по него. Болницата получава 100 лева наем на месец. Самата линейка стои в двора на болницата, но без да се плаща за паркинг мястото.

„На 21 юли 2017 година заварихме задължения от 1 549 000 лева, от тях просрочени – 1 219 000 лева. До днес тези задължения са намалели на 1 254 000 лева, а просрочените са 895 000 лева“ съобщи новият болничен шеф, почти пет месеца след поемането на поста.

Д-р Жеков заяви, че за новозакупения скенер, за който предишното болнично ръководство обяви също на специална пресконференция, че струва 400 000 лева, осигурени изцяло с пари от здравното министерство, е вярна само фактурната стойност, но дали това е истинската цена, предстояло да се докаже. По-важен за него обаче е фактът, че правителството е осигурило само 200 000, а останалите 200 000 лева още се дължат от болницата.

Не бил изплатен и модерният лапароскоп, за който държавата осигурила само 100 000 лева, а болницата продължавала да дължи още 35 000 лева.

Два пъти вече бил правен и запор на сметките на болницата заради неизплатени задължения към различни фирми за общо почти 100 000 лева, но с много усилия и това вече е преодоляно, похвали се д-р Жеков.

Той отрече слуховете за текучества на лекари и други специалисти в болницата и обяви, че има достатъчно квалифицирани лекари, сестри и санитари във всички отделения, а началните заплати на докторите от 950 лева в болницата били над средните за страната.

Сутрин и вечер болните получават храна, отговори на въпрос д-р Жеков, но уточни,че предстои нова процедура за избор на фирма за изхранването на пациентите.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.