„Четири лапи“ влиза на сесия на ОбС в пореден опит да спаси лъвовете от разградския зоопарк

Представители на фондациите „Четири лапи“, „Дивите животни“ и на Сдружението за защита на животните ще бъдат на сесията на Общинския съвет в Разград в четвъртък, 21 декември, в пореден опит да спасят лъвовете от разградския зоокът. „Имаме заявка за изказване, за да убедим съветниците, че по-вярната алтернатива за доброто на двете малки лъвчета, които са от няколко месеца в София, е Холандия, а не Пазарджик. Там е тяхното място“, категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи“.

Предположението съветниците да не се съобразят с мотивите на природозащитниците, Гечев определи като „много интересен вариант“, който по всяка вероятност ще бъде атакуван по всички законови пътища – „през обжалване на решението пред областния управител, до всичко останало, което е разрешено, за да не излагаме на риск живота и здравето на животните.“
Ситуацията сега – с настояване, че малките лъвчета могат да бъдат обгрижвани в Пазарджик, и че там има условия за това, Гечев коментира така: „Това вероятно не е позицията на управителя на зоопарка, а говори за някаква политическа договорка и желание на някого да си направи PR с тези лъвчета.“
В деловодството на община Разград вече е депозирано искането и на холандския спасителен център при тях да бъдат настанени трите лъва – малките Масуд и Терез, и тригодишният – Асен, заедно с правата за собственост върху животните. В центъра се изграждат загражденията, където да бъдат настанени „разградчани“.
Днес екип на фондация „Четири лапи“ бе в Разград и отнесе със себе си бременната лъвица Рая и партньора й Хектор. 12-годишната бъдеща майка бе прегледана с ехограф в специално оборудвана линейка.
„Лъвчето е в добро здраве, без никакви малформации, ще се роди до три седмици. Плодът е един, но това е вероятно заради възрастта на лъвицата. Напълно е възможно, според разкази на гледачите, Хектор и Рая да са брат и сестра – няма никаква документация за тях. А това предполага генетични увреждания. Още една причина лъвовете за бъдат изведени от Разград и да се спре тяхното развъждане тук“, обясни след прегледа Явор Гечев.
Майката, бащата и малкото ще останат в София поне няколко месеца след раждането.
Припомняме, че „Четири лапи“ има споразумение с община Разград да търси нов дом за хищниците. Фондацията вече иска и петте лъва за осиновяване и най-вероятно ще настани Хектор, Рая и бъдещото им бебе в Южна Африка.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.