Полша се радва, че в ЕС се увеличава съпротивата срещу бежанците

Новият полски министър-председател Матеуш Моравецки изрази днес задоволство, че съпротивата на Полша срещу допускането на бежанци в Европа, изглежда, печели по-голяма подкрепа в Европейския съюз, предаде „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Моравецки направи коментара в отговор на изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че системата на ЕС за задължителни бежански квоти предизвиква разделение и е неефективна.

„Доволен съм от всички гласове, които подкрепят нашата позиция и подход към въпроса за бежанците“, каза полският премиер, който пристигна за среща на лидерите от ЕС в Брюксел.

Според него Европа не би трябвало да приема бежанци, но би трябвало да им помага в бежански центрове другаде.

Изявлението на Туск разгневи Гърция и Италия, които се мъчат да се справят с голям брой мигранти, като искат да ги преместят другаде в Европа.

Моравецки прави своя чуждестранен дебют на среща на върха на ЕС. Това е първа проверка дали той ще може да заличи задълбочаващия се разрив между полското правителство и Брюксел, отбелязва АП.

Моравецки бе определен миналата седмица да замени на премиерския пост Беата Шидло, чиито две години като министър-председател бяха белязани от остри конфликти с ЕС заради мигрантите, околната среда и състоянието на демокрацията в Полша.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.