Столтенберг ще ръководи НАТО още три години

Съюзниците от НАТО удължиха мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг до есента на 2020г. Така бившият норвежки премиер ще остане необичайно дългите 6 години начело на алианса.

Той пое поста на 1 октомври 2014г. – годината на анексирането на Крим от Русия и избухването на подпомаганата от Москва криза в Източна Украйна. След решението от вторник Столтенберг ще остане на поста си до 30 септември 2020г.

Ако изпълни този срок, той ще първият генерален секретар с 6-годишен мандат след германеца Манфред Вьорнер. По негово време падна Берлинската стена и приключи студената война. Вьорнер почина на поста си през 1994г.

Според „Ройтерс“ решаваща роля за доверието към Столтенберг са изиграли Германия и САЩ. Вашингтон бил особено доволен от усилията му да убеди страните членки в Европа да увеличат разходите си за отбрана.

Столтенберг е смятан за умел ръководител и посредник за постигане на компромис в момент, когато администрацията на президента Доналд Тръмп води външна политика в разрез с доста от съюзниците на САЩ. 58-годишният генерален секретар заяви във вторник, че трансатлантическите връзки ще останат приоритет за остатъка от удължения му мандат.

Норвежецът има и по-сдържана позиция спрямо Москва в сравнение с предшественика си – датчанина Андерс Фог Расмусен. „Вярвам в диалога с Русия, но и съм тук, за да гарантирам сигурността на Европа“, каза той пред журналисти в момент, когато заради необходимостта президентът Владимир Путин да получи отговор НАТО изгражда най-значителното разгръщане на сили от края на студената война насам.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.