Изграждат експо център и високотехнологичен парк за 15 милиона евро в Разград

В Разград ще бъде изграден Областен експо център с интермодален терминал, логистична зона, панаирна зона и високотехнологичен парк на обща площ 77 000 кв.м. Общата инвестиция за това възлиза на 15 милиона евро. Това стана ясно на официалното представяне на Клъстер „Черноморска икономическа зона“ във Варна, където присъстваха областният управител Гюнай Хюсмен и главният секретар на администрацията Михаил Тодоров.

Реализация на логистичен коридор от Азия през порт Варна в направление Шумен, Разград и Русе към Централна Европа е амбицията на създателите на клъстера, обясни председателят на сдружението инж. Дойчин Ников. Той представи проекта „Логистичен и реекспорт хъб за Централна и Източна Европа“, както и идеите за регионални проекти, които са получили подкрепата на съответните областни администрации. Подобен проект вече работи в Румъния през Констанца, а целта на българския му аналог е да се развие движение на стоки най-вече от Китай, Катар и Саудитска Арабия по направлението през Шумен, Разград и Русе.

За Разград идеята е за изграждане на Областен експо център с интермодален терминал, логистична зона, панаирна зона и високотехнологичен парк на обща площ 77 000 кв.м. Общата инвестиция за това възлиза на 15 милиона евро.

Заради подкрепата си към важни инфраструктурни и социално значими проекти областният управител Гюнай Хюсмен получи благодарствено писмо, а на главния секретар Михаил Тодоров бе връчено удостоверение за членство в Клъстер „Черноморска инициативна зона“, той е подкрепял идеите за създаването му и като депутат в 43-то Народно събрание.

На събитието присъстваха още: областният управител на Варна Стоян Пасев, на Шумен проф. Стефан Желев и на Русе Галин Григоров, представители на областни администрации в Румъния и на инвеститор от Катар.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.