Най-голямото коледно дърво в света

Намира се в Италия, точно в средновековния град Губбио, едно от очарователните населени места на Умбрия. Състои се от повече от 8500 метра електрически кабели с над 300 светлинки в различни цветове. Както всяка година, светлините ще бъдат запалени официално на 7 декември вечерта.
Дървото има своята любопитна история. През 1981 г. група доброволци, по случай Коледа реализира свой проект за голямо коледно дърво, което влиза в Книгата на Гинес като най-голямото Коледно дърво в света: като потвърждение на идеята, че само в духа на най-истинската, доброволната служба може да се постигне приемственост във времето.
Фигурата на огромното Коледно дърво се изработва, като умело са използвани гористите склонове на планинския връх Инджино, зад прекрасния средновековен град Губбио, върху които са поставени осветителни тела от различни видове и цветове, което създава абсолютно своеобразен и уникален хроматичен ефект. Изображението на фигурата започва от 450 метра над морското равнище и достига до над 750 метра /с размери като на около тридесет футболни игрища/. Корените му са в стените на средновековния град, а голямата му звезда стига до базиликата на патрона на града, Сан Убалдо, намираща се на върха на планината.
Всяка година на 7 декември се организира официално, публично събитие, на което се запалват светлините на Дървото със специална церемония, организирана по начин, който най-добре интерпретира средновековните традиции на областта.
Церемонията се ръководи от видни публични личности от областта на държавните институции, културата, науката и доброволческата служба. През 2014 г. светлините запали папа Франциск, през 2013 г. това направи директорът на италианските каритати Дон Франческо Содду, през 2012 г. честта беше на президента на Републиката Джорджо Наполитано, през 2011 г. – Светият отец Бенедикт XVI, а в по-ранните години председателят на Генерална дирекция „Гражданска защита“ Гуидо Бертолазо, президентът на Либера дон Луиджи Чотти, директорът на Европейския онкологичен институт Пиер Джузепе Пеличи, генералният директор на Telethon Пиетро Спирито председателстваха церемонията по откриването.
Никой не остава безразличен към Дървото, то винаги успява да събуди и възобнови онези чувства, които понякога забравяме в ежедневието си: изумлението, чудото, ентусиазма, всички онези чувства, които ни карат да се усещаме по-близки с другите, да бъдем заедно, да живеем в повече разбирателство, споделеност, толерантност и братство.
Източник: www.alberodigubbio.com
Превод: Нели НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.