Данните за замърсяване на въздуха в България вече са отразени в онлайн карта на Европа

Данните за състоянието на въздуха в доста от градовете на България вече са отразени в интерактивната карта за качеството на въздуха в цяла Европа. Те се подават от българската Изпълнителна агенция за околна среда и се публикуват в онлайн индекса в реално време от днес. Това съобщиха от Европейската агенция за околна среда пред „Дневник“.

В момента картата показва, че в повечето региони на страната, където се следи, въздухът е чист с изключение на региона около Велико Търново и Варна, където има жълт код (умерено замърсен).

Сега всеки български гражданин ще може бързо и лесно да проверява дали има, колко е сериозно и на какво се дължи замърсяването в различни точки на страната и да ги сравнява нивата в други части в Европа. До момента местата, където се публикуват официалните измервания и превишения на допустимите нива на замърсяване на въздуха в България, са трудни за откриване и ползване от гражданите – данни в реално време има на сайта на общините и за предишните нива в цялата страна за предходното денонощие – на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Как се ползва картата

Ползвателите на картата могат да увеличават или да потърсят конкретен град, държава или регион, за да проверят общото качество на въздуха и измерванията по основен замърсител.

Механизмът показва оценка за всяка мониторингова станция, маркирана с цветна точка на картата, съответстваща на най-лошия рейтинг, за който и да било от петте замърсителя. Индексът е придружен с отделни информационни карти за страните, които предоставят актуализирана информация за държавите – членки на Европейския съюз.

Данните за състоянието на въздуха се базират на измервания от над 2000 местни станции за мониторинг на качеството на въздуха на континента. Индексът показва ситуацията на местно ниво, основана на пет основни замърсителя, които вредят на здравето на хората и околната среда: прах, или известните като фини прахови частици (PM2.5 и PM10), приземен озон (О3), азот (NO2) и серен диоксид (SO2).

Онлайн индексът заработи в средата на ноември, но тогава липсваха актуални данни за няколко страни, сред които и България. Свързването на данните на двете агенции се извършва по проект на оперативна програма „Околна среда 2014 -2020“ „Създаване на информационна система за докладване на данни за качеството на атмосферния въздух (КАВ) като част от Националната система за мониторинг на КАВ в реално време“.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.