Стартира обществена дискусия за омбудсман в Разград

Стартира поредица от инициативи за обществена дискусия за нуждата от омбудсман в Разград. Това решиха участниците в публичния дебат „Има ли потребност в Разград от обществен посредник?“, организиран от Сдружението с нестопанска цел „Клуб за обществена и гражданска активност“ /КОГА/ във фоайето на хотел „Централ“.

Докладната за разкриване на длъжността „Обществен посредник“ в община Разград на независимия съветник Милена Орешкова и съветника от Реформаторския блок Джипо Джипов няма да бъде разгледана на сесията на Общинския съвет на 28 ноември /вторник/, защото не е минала в постоянните комисии, но пък времето до следващото заседание на местния парламент ще бъде използвано за разясняване сред гражданите на Разград ползата от омбудсмана като техен посредник във взаимоотношенията им с институциите и властта.

Неправилно е се смята, че с тази функция чудесно може да се справя всеки един от общинските съветници, категорични бяха участниците в дискусията в „Централ“. Общинският съвет е място за правене и провеждане на политики, а не за персонална помощ и съдействие на всеки гражданин на общината. Това може и успешно прави в десетки български градове точно омбудсманът.

Предстои да бъде отправена покана към успешен омбудсман – най-вероятно от съседна на Разград община, който на срещи с хората и с групите съветници в Общинския съвет ще разкаже свои добри практики.

Бъдещият омбудсман на Разград ще бъде избран от петчленна комисия от всички групи съветници и гласуван след това на сесия на местния парламент.

По време на предстоящите срещи и дискусии хората трябва да се убедят, че омбудсманът няма да е поредният вързан на къс синджир за общинската ясла чиновник, а свободен човек – професионалист, който ще защитава правата на отделния човек пред властници, институции или монополисти на пазара.

На фейсбук страницата на КОГА – facebook.com/groups/1720703794923616/ – може да бъде гласувано в анкетата дали Разград има нужда от омбудсман, както и да се правят предложения кой точно да бъде той. Което си е въпрос с повишена трудност, имайки предвид изключително високите очаквания за свършената от него работа в полза на всеки един от жителите на община Разград.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.