Атентат в джамия в Египет уби най-малко 230 души и рани десетки

Най-малко 230 са загинали, а десетки са ранени, след като бунтовници задействаха бомба и откриха огън в джамия в северната част на Синай, съобщи „Ройтерс“, като се позова на египетски медии и очевидци. По-рано местни издания говореха за 85 убити и над 80 ранени, по-късно – за 115 жертви.

Според свидетели, цитирани от агенцията, линейки са извозвали от джамията „Рауда“ в центъра на градчето Бир ал Абед в северната част на полуострова, предава агенция MENA. Недалеч е град Ариш, административен център на Северен Синай.

Източници на Министерството на здравеопазването, цитирани от саудитската телевизия „Ал Арабия“, съобщават, че нападателите са обградили сградата, хвърлили са бомба вътре, а после са открили огън и по линейки. Очевидци твърдят за телевизията, че те са били облечени във военни униформи и са пристигнали на мястото на атаката с джипове.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси вече е свикал спешна среща за сигурността според държавната телевизия. Правителството обяви тридневен траур заради случилото се. Непосредствено след атентата никоя групировка не беше поела отговорност.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.