2333 деца от Лудогорието са в чужбина

Зам.-областният управител Евгени Драганов ръководи работна среща за координирането на съвместната работа на институциите по обхващане и задържане на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. В дискусията днес участваха представители на общините в Лудогорието, на Регионалното управление по образование и останалите институции, ангажирани с дейностите по кампанията, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Екипи за обхват на децата и учениците са сформирани във всички населени места в областта. Осъществили са общо 3999 посещения на място. От отпадналите преди 2017 г. от училище записаните деца са 98, а от отпадналите през тази година в класната стая или детската градина са се върнали 9 деца, съобщи началника на просветния инспекторат Ангел Петков. За 2333 деца е установено, че са в чужбина, 1147 са навършили 16 години и не подлежат на задължително обучение, 229 са с неизвестен адрес, за 64 причините да не ходят на училище са свързани с незаинтересованост от страна на родителите или липса на финансови средства. Част от протоколите от посещенията още не са обработени, уточни Петков. Мерки екипите са набелязали по отношение на 158 деца, те са предимно за установяване на местоживеенето им и за осигуряване на педагогическа, психологически и правна помощ на родителите или консултиране по отношение на социално подпомагане или кариерно развитие. В 3 от случаите са издадени наказателни постановления, но санкции от местните управи не са наложени.
Обобщената информация от доклада ще бъде предоставена на координаторите на екипите по общини и с тяхно участие ще продължат последващите проверки, бе решено на работната среща.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.