Борисов и Заев нарушиха протокола, започнаха със среща на четири очи

Посещението на българската правителствена делегация в Република Македония започна със среща на четири очи между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев. Промяната в протокола е била по предложение на македонския премиер, а разговорът между двамата е бил във Водочкия манастир край Струмица.

Зоран Заев смята, че това е най-красивото място в Струмица и там се изповядва. Преди да стане премиер, Заев беше и кмет на този град. По-късно ще се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Македония.

Двамата премиери поднесоха венци пред паметника на президента Борис Трайковски, който през 2004 година загина в авиокатастрофа. Това съвместно поднасяне на венци е част от договореното в подписания на 1-ви август тази година договор за добросъседство и приятелство между двете страни. Тогава премиерите сложиха подпис под този документ.

„След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани и приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни. Това посочи премиерът Бойко Борисов в началото на на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония, съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес се очаква да бъдат подписани девет двустранни документа. Освен за намаляване на таксите за роуминг и споразумение между „Булгартрансгаз“ и „Македонски енергийни ресурси“ за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка между двете държави, ще бъде подписано и споразумение между електропреносните системни оператори.

Друг документ ще уреди взаимната помощ при бедствия и кризи.

След това министрите ще заседават, а резултатите премиерите ще обобщят на съвместна пресконференция. Те ще присъстват на връчването на дарения от българска страна на община Струмица – специален автомобил за нуждите на хората с увреждания.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.