ГЕРБ остана в малцинство след извънредна сесия в Разград

С ново мнозинство и бламирана общинска управа завърши извънредната сесия на Общинския съвет в Разград днес. Тя бе свикана от председателя на местния парламент Надежда Радославова по искане на група съветници, представители на ДПС, БСП и десните. В уречения час в залата се явиха 16 съветници, но сред тях нямаше представители на ГЕРБ. Отсъстваше дори председателят на местния парламент.
Форумът обаче бе открит от заместник-председателя доктор Левент Апти, който позовавайки се на правилника даде половин час почивка, в очакване да се събере нужният кворум от 17 души. Мнозинството стана факт след като в залата влезе Мануел Василев, съветник от десницата. Така в отсъствие на кмета доктор Валентин Василев, заместниците му и представителите на ГЕРБ и Кауза „Разград”, форумът прие да обсъжда проблема за банков кредит, който дружеството „Общински пазари – Разград” АД иска да вземе, за да строи административна сграда на градското тържище.
Синият съветник Иво Димитров ,който е вносител на докладната, обясни, че тя трябва да се разгледа спешно, за да не изтекат сроковете на офертата от страна на банката, избрана да отпусне заема. Димитров за пореден път подчерта, че става дума за инвестиционно намерение, което ще направи пазара още по-модерен, ще помогне да бъдат изградени допълнителни складови и търговски площи, от които общината ще печели месечно около 8 хиляди лева наеми.
Димитров припомни, че всички опити за модернизация на пазара в Разград са предизвиквали остра полемика, но независимо от съпротивата, след като бяха изградени покритите площи, градското тържище придоби съвременен облик и всички са доволни от това. За това, че инвестицията е била правилна свидетелства и фактът, че в момента в касата на общинската фирма има натрупани 168 хил. лв, напомни Димитров. Той призова колегите си да одобрят искането на борда на директорите на дружеството да се вземе кредит от Уникредит Булбанк , чиято оферта е избрана след съпоставка с предложението на „Търговска банка“ АД. Разчетите показват, че фирмата ще вземе за срок от 15 години 720 хил. лв, като ще започне да ги връща, едва след като строежът бъде завършен и започне да носи приходи.
Новосформираното мнозинство от 17 съветници, между които и независимата Милена Орешкова, подкрепи докладната. Така управата на пазара получи картбланш да тегли заем, 116 720 лева от който ще отидат за рефинансиране на непогасения още кредит към „СИбанк”. Решението, което подлежи на административен и съдебен контрол, ще влезе в сила, ако в едномесечния срок за обжалване не бъде оспорено.
Освен че сложи край на спора за бъдещето на пазара в Разград, извънредната сесия бламира кмета и постави ГЕРБ в малцинство в местната управа.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.