Радев вярва, че доверието в българските институции ще се увеличи след председателството на ЕС

Президентът Румен Радев се срещна с председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, който е на работно посещение в България заедно с представители на политическите групи в ЕП. По време на разговора им държавният глава го е уверил, че българските институции в лицето на парламента, правителството и президента са обединили усилията си за успешно провеждане на председателството на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от прессекретариатът на Радев.

„България няма да преследва свои тесни национални интереси, а ще бъде партньор и посредник при разрешаването на наболелите предизвикателства пред общността“, заяви Радев след срещата си с Таяни. Според него председателство е и шанс за страната да увеличи доверието в работата на българските институции в дългосрочен план.

Темата за Западните Балкани беше основна по време на срещата на Радев с Таяни. Тя беше приоритетна и при визитата на председателя на европарламента по-рано през деня при премиера Бойко Борисов.

Като първостепенна задача на Европейския съюз на Балканите държавният глава открои подобряването на свързаността. По думите му трябва да се работи за подобряването на комуникациите по оста „Изток – Запад“, като се изградят транспортни, енергийни, икономически и дигитални коридори.

По време на срещата беше потвърдена готовността на България да се присъедини към Шенгенското пространство. Президентът отново подчерта, че страната не приема добавянето на нови неписани и политически критерии, след като е покрила всички изискванията още през 2011 г.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.