Гл. комисар Николай НИКОЛОВ: Няма да се закрива пожарната в Завет

Участъкът на пожарната в Завет няма да се закрива, увери днес жителите на общината директорът на ГД „Пожарна безопасност и зашита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той дойде лично на среща с Организационния комитет, който му връчи подписка срещу закриването на участъка с над 1700 подписа. На срещата присъстваха кметът на общината Ахтер Велиев, кметовете на населени места и общинските съветници от Завет.
Николов обясни, че по тяхно предложение и след подкрепата на премиера, вече са приети на второ четене промени в закона, според които в населени места с население до 5000 се допускат участъци с екипи по 2 души. След това в наредба ще се разпише, че освен тези екипи, на помощ при пожар ще дойдат и подкрепления от по-големите участъци. Директорът на ГД „ПБЗН” заяви, че отменя всички заповеди за закриване на служби, тъй като вече е сигурно, че всеки момент законът ще се приеме окончателно и ще бъде обнародван. Няма да има закриване на малки пожарни участъци в страната, подчерта той пред журналисти.
Николов благодари на хората от общината за високата оценка, която дават на пожарникарите от Завет, като застават зад тях, и призова Общинският съвет и кметът да подкрепят участъка с финансово осигуряване на добри битови условия за пожарната.
Повод за пристигането на Николов в Завет бе не само подписката, а и намесата на областния управител Гюнай Хюсмен, който в понеделник е провел телефонен разговор с директора на ГД „ПБЗН”. Николов го е уверил, че участъковата служба за противопожарна безопасност и защита на населението в град Завет няма да бъде закрита. Заради продължаващите брожения сред жителите на общината и намерението им да преминат към протести и активно гражданско неподчинение, шефът на ГД „ПБЗН” е решил лично да изрази пред тях позицията си. Той отговори и на зададените от хората въпроси, както и на слуховете, че целта е да се направи частна пожарна служба. Николов заяви, че това е фалшива новина, насочена лично срещу него. Той обясни и предисторията на проблема с пожарните: преди 3 години е бил приет Закон за МВР, според който всички пожарни трябва да работят с по 3 души в екип. „Чрез Върховния административен съд успяхме да отложим с 2,5 години тази норма, иначе 40 участъка щяха да бъдат закрити. През това време назначихме още хора – 1000 души за последните две години, като заради пенсионирането на част от състава сега увеличението е с 540 души. Но и те са недостатъчни за осигуряването на трима души в екип.” – каза Николов. Според него е по-добре при пожар да дойдат 2 души за 5-7 минути, отколкото трима за 40 минути. Затова е била предприета и въпросната промяна в закона, която сега ще влезе в сила.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.