Правителството се организира срещу пътната война

Видеорегистратори, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени срещу войната по пътищата, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредната среща в Министерския съвет, която свика премиерът Бойко Борисов във връзка с тежките пътни инциденти край Ловеч.

Правителството предвижда още въвеждане на регистрационен режим за автосервизите и автоморгите – като превенция за гарантиране на нормалното качество на автомобилите. Освен това от Министерство на транспорта обмислят и преглед на цялата система на подготовка на водачите. Това се налага, тъй като именно начинът на управление и грешките, допуснати от водачите, са основна причина за серията тежки пътнотранспортни произшествия край Ловеч.

Припомняме, девет души загинаха в петък при челен сблъсък между автобус и тежкотоварен автомобил край село Микре. Ден след това в същия район възникна втора катастрофа, при която загина 13-годишно момче. Ранените в инцидентите са над 25.

Около 19 часа вчера по пътя София-Варна възникна трета тежка катастрофа. В произшествието отново имаше жертва – 67-годишна жена, която е починала в лийенката на път за болницата.

Главният секретар на МВР Младен Маринов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев се обявиха за още по-рестриктивни мерки към нарушителите на пътя. В тази връзка има разпореждане на главния секретар при констатиране на тежко нарушение на Закона за движение по пътищата водачите ще бъдат извеждани от пътя и ще се налага посещение на най-близкото районно управление на МВР, което в случая може и да не е толкова близко.

„Ако искате да стигнете навреме – не нарушавайте Закона за движение по пътищата“, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

„МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч. Такива места има на 66-и км на магистрала „Марица“ и на други места, където знаем, че се случват повече катастрофи“, обяви вътрешният министър Валентин Радев.

„МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата. Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството“, посочи министърът.

„От 1000 в България жертвите по пътищата намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката“, обясни Валентин Радев.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.