Поголовна незаконна сеч заради спрял ток във вилната зона на Разград

Силен вятър, клони, жици. Късо съединение. Тъмнина. Светът изчезва от телевизорите, животът се връща в XIX век.

Това не е начало на къс разказ с неочакван край, макар че всичко се развива по правилата за писане на къс разказ, а действителен случай от началото на седмицата в северната вилна зона на Разград – на околовръстното, точно срещу мотел „Пътна среща“.

Най-логичното е след авария в електропровод и гръмнал трафопост, специализиран авариен екип да отстрани блъскащите жиците клони, но тук някой организира поголовна незаконна сеч. С моторни резачки буквално са унищожени десетки дървета – сред тях и защитени от закона орехи. Дървета са в частни имоти, много от тях са отсечени на височината на оградната мрежа, но има и отрязани до дънер плодни дървета. Което е сигурен знак, че онези с резачките са влизали и увредили чужда собственост.

На съсипаните дървета в двора на семейната вила пръв се натъква Деян Димитров. Логично тръгва по фирми и институции: НЕК, Енерго-Про, Община Разград, полиция. Никой не знае нищо за поразията в поне половин дузина имоти на околовръстното в Разград. Според очевидци в района се е организирала се група от няколко мъже, които са решили да премахнат достигащите жиците на електропроводното разклонение към този парцел от вилната зона. Което като замисъл няма нищо лошо, но като краен резултат е ужасяващо.

Нещо абсолютно недопустимо и невиждано досега в практиката му, нарече сечта д-р Михаил Балтаджиев, главен експерт „Земеделие и стопанска дейност“ в Община Разград, който заедно със свои колеги от екоотдела на местната администрация са посетили мястото на погрома след сигнала на Деян Димитров. Комисията е констатирала унищожаване на десетки дървета и вероятно проникване назаконно в чужди имоти.

Шефът на Дирекция „Програми и околна среда“ Недим Тахиров съобщи, че констативният протокол от огледа ще бъде изпратен за разследване в полицията за разкриване на организаторите и участниците в акцията. Веднага след това ще има актове, възможно е и досъдебно производство, ако стореното попадне в текстове от Наказателния кодекс.

Вероятно докато екип на „Енерго“-то се опитва да възстанови гръмналия в съседство трансформатор, а накрая се налага да го подмени изцяло, за да има ток в района, нечия активна самодейност руши създадено от други в години труд и грижи. Ако и зад това да стоят благородни цели – да се помогне в кризата. Но това не бива да става на всяка цена.

Сайтът e-Razgrad.bg ще проследи развитието на случая.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.