89-годишен професор подари дисертацията си на Филиал-Разград

Професор д.х.н. Веселин Тодоров, който е роден в Разград, подари дисертацията си на Филиал Разград към Русенския университет „Ангел Кънчев”. Вълнуващата среща се състоя в учебния корпус на Филиала, където се събраха преподаватели и студенти и се насладиха на общуването с 88-годишния професор. Той лично дари дисертацията си на тема „Определяне на катехоламини, техни прекурсори и метаболити с флоурометричен проточен анализатор. Приложение в клиничната неврология, психиатрия и експериментална медицина“. На церемонията проф. Веселин Тодоров получи свидетелство за дарение от директора на висшето учебно заведение доц. д-р Станка Дамянова. Тя му връчи и саксия с рози, както и бутилка червено вино, произведено в Разград.
Проф. Веселин Тодоров каза пред всички, че е работил над дисертацията си /която е от 400 страници/ близо 12 години и се надява студентите да я прочетат и да намерят в нея ползи за себе си. Обемистият научен труд е написан на пишеща машина и изглежда доста внушително. Гостът пожела на младите хора да бъдат упорити и успешни. В Разград проф.Тодоров бе придружен от своята внучка Мелина Янкова и от нейния партньор в живота Искрен Георгиев, който също е от Разград. Макар и с разградски корени, двамата се запознали във Франция.
Професор Веселин Тодоров е роден на 6 ноември 1928 г. в Разград и само след дни ще навърши 89 г. Учил е в училище „Христо Ботев” и е запазил прекрасни спомени от детството си. Спомня си първата учителка Манчева, както и приятелите в детските игри. В Разград е живяла и починала леля му, която е имала къща близо до парка. Младият Веселин Тодоров завършва средното си образование в Шуменската мъжка гимназия. След това учи във Военното медицинско училище, където по време на обучението си участва в изграждането на жп линията Перник-Волуяк. През 1961 г. е приет в Химическия факултет на Софийския университет. След дипломирането си работи като асистент в болница ИСУЛ – в екипа на проф. Йордан Тодоров, а по-късно – в клиничната лаборатория на Правителствената болница – до 1969 г. Заедно със съпругата си – Гинка Костова, с която имат дълъг семеен живот, работи в Алжир като химик. Имал е предложения да остане в чужбина, но е предпочел България. След завръщането си в родината започва работа в клиничната лаборатория на Института по неврология и психиатрия, където създава лаборатория по неврохимия. Изследва катехоламините в организма на човека. Усъвършенства и дооборудва със собствени изобретения един от първите внесени в България проточни анализатори (хроматограф). Обучава докторанти и специализанти, води занятия и в полувисшето училище за лаборанти и медицински сестри „Йорданка Филаретова“. В Института по неврология и психиатрия изминава пътя от главен асистент до професор, помагайки на хиляди пациенти. Той предава богатия си опит на докторантите, колегите и специализантите до пенсионирането си през 1993 г.
Утре и в събота проф. Веселин Тодоров ще присъства и на двудневната годишна научна конференция на Филиал-Разград.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.