Испания може да издаде европейска заповед за арест за Пучдемон

Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон може да бъде потърсен чрез eвропейска заповед за арест, ако не се яви, за да свидетелства в испанския Национален съд. Това обяви председателят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес, цитиран от „Ройтерс“ и „Ел мундо“. Бившият лидер трябваше да бъде разпитан на 2 и 3 ноември и задействането на европейска заповед би отговаряло на практиката на испански и други европейски съдилища с подобни случаи.

Главната прокуратура на Испания междувременно поиска постоянен арест за цялото уволнено каталунско правителство – включително Пучдемон, но без министъра на труда Санти Вила, който напусна кабинета миналата седмица като протест срещу плановете за обявяване на независимост. На ръководството на парламента, изслушвано от Върховния съд, беше наложено „полицейско наблюдение“ до 9 ноември, когато представителите му ще трябва да се явят за изслушване.

Какво ще направи Белгия

Ако Националният съд поиска издаването на Европейска заповед за арест, Белгия ще трябва да реши дали да предаде Пучдемон и останалите на испанските власти. Бившият премиер казва, че целта му е да „изобличи липсата на гаранции в испанската съдебна система“ и да защити „свободата на политическите си идеи.“

Съдията, който ще разглежда искането, ще трябва да установи дали Пучдемон и другите бивши министри са заплашени от прояви на жестокост или друго нехуманно или унизително поведение, ако попаднат в испански затвор. Ако стигне до заключението, че отговорът е „да“, ще трябва да поиска допълнителна информация.

Белгия приема само между 6 и 10% от молбите за екстрадиция, но фактът, че Пучдемон е гражданин на страна членка и възможността за опасен дипломатически конфликт създават по-голяма възможност.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.