Австралия забранява катеренето по втората по големина скала в света

От октомври 2019 г. скалните катерачи ще загубят едно от любимите си места за практикуване на опасното си хоби. От тогава влиза в сила забраната за катерене по втората по големина скала в света Улуру, известна още като Голямата червена скала.

Считано за едно от чудесата на света, това природно образувание се намира в северна Австралия. Улуру е записан в Книгата на Гинес като най-голямата скала в света, въпреки че официално Маунт Огъстъс е обявена за първенец по размери. Височината на Айръс Рок, както още е популярен Улуру, е 318 метра, широчината е 3 км, а дължината – 3.6 км. Този пясъчен монолит е най-голямата в света изолирана скална маса.

Скалата е част от Националния парк „Улуру-Ката Тюта“ и за местните аборигени е най-свещеното място в Австралия. Именно след оплаквания от тях, че стотици туристи катерят всеки ден Улуру, властите в страната решиха да забранят подобни инициативи. Целта е Голямата червена скала да бъде туристически обект, върху който да няма никаква човешка дейност.
„Това е много важно място. Не е детска площадка или парк тип „Дисниленд“. От десетки хиляди години Улуру е с голямо духовно и културно значение за местните аборигени“, заяви директорът на националния парк Сами Уилсън.
Той даде за пример други свещени обекти с ограничен достъп до тях по целия свят. Според него никой не се катери по катедралите в Милано или Кьолн, които са от изключителна важност за местното население.
„Трябва да се знае, че не спираме туризма, а спираме катеренето по Улуру. Това място е едно от най-популярните за посещение в Австралия и няма как да се откажем от него като туристически обект“, каза още Уилсън.

Около 300 хил. души посещават всяка година скалното образувание. Въпреки че няма официални данни колко от тях изкачват Улуру, според местните власти броят им е намалял драстично през последните години. През лятото температурите на повърхността на скалата достигат 45 градуса и има не един или два смъртни случая на любителите на скалното катерене.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.