Стартира акция „Зима“ в Лудогорието

Проверки за техническата изправност на пътни превозни средства за движение при зимни условия, спазване на правилата за движение от страна на велосипедисти, каруци, пешеходци и автомобили започват служителите на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР в рамките на акция „Зима“, която стартира от 1 ноември, обяви на пресконференция днес старши инсп. Димитър Александров.
Както и миналите две години, „Акция „Зима“ ще протече на три етапа. В първия ще се проверяват водачи на велосипеди, мотори, каруци за това дали са оборудвани за движение в тъмната част на денонощието. Във втория етап ще проверките на пешеходци и водачи като ще се следи за отнемане на предимство, а в третия етап -проверки на автомобили за тяхната техническа изправност и готовност за движение при зимни условия. Етапите ще се редуват с продължителност десет дни, считано от 1 ноември. Тазгодишната акция няма да има предупредителен характер, ще се налагат глоби, с изключение на маловажните случаи.

В рамките на акция „Зима“ 6 ноември е обявена за ден без велосипедисти жертви на пътя, 16 ноември за ден без пешеходци жертви на пътя, а на 22 ноември ще започне кампания за безопасно шофиране през зимата.
Според въведените от новия Закон за движение по пътищата зимни гуми за автомобилите трябва да са с дълбочина на протектора по-голям или равен на 4 мм и трябва да са на автомобила от 15 ноември до 30 март. Глобата за износена гума е до 50 лв.

От началото на годината до 30 септември на територията на ОД на МВР – Разград са регистрирани 358 катастрофи, което е със 104 по-малко в сравнение с 2016 г. Но пък по вина на водачите са 340. Тежките катастрофи са 84, през 2016 г. са били 120. Загиналите са 10, срещу 22 миналата година, а ранените – 102, срещу 139 през 2016-та.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.