НАТО променя командната си структура

НАТО планира да приеме окончателни решения относно промени в командната си структура през февруари 2018 г. Това заяви пред журналисти председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петер Павел, информира ТАСС.

Павел беше попитан за публикация във вестник „Уолстрийт джърнъл“, в която пише за намеренията на Северноатлантическия алианс да създаде две нови командвания под предлог руската заплаха.

Чешкият генерал отговори, че числеността на персонала в командните структури на НАТО е съкратена за последните десетилетия от 23 хиляди души до 7 хил. Според него това е „достатъчно за мирно време“.
По думите му в момента в настоящата командна структура на НАТО има недостиг, който се проявява в период на кризи и особено при конфликти.
Той поясни, че решението за промени в командната структура ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на 18 февруари 2018 г.
Според американското издание НАТО ще създаде две нови командни структури за подсилване на логистиката на страните членки и за защита на снабдителните маршрути с цел да се запълнят пропуските в случай на потенциален конфликт с Русия.
Първата структура ще се занимава с логистични въпроси, включително съкращаване на времето при доставяне на техника и прехвърлянето на военнослужещи, а второто командване ще е с фокус подсигуряване на морските комуникации между силите в Атлантическия океан и в Северния ледовит океан.
Плановете ще бъдат обсъдени на срещата на военните министри на 8 и 9 ноември.
В същото време Павел заяви, че Русия и НАТО са предприели първи стъпки за възстановяване на отношенията.
По думите му алиансът е настроен за възстановяване на политическите и военни връзки с Москва.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.