Поклон пред подвига на капитан Христо Бърдаров и воините от 19-ти Шуменски пехотен полк

Ред събития под патронажа на кмета д-р Валентин Василев има днес в Разград по повод 100-годишнината от гибелта на капитан Христо Бърдаров и воините от 19-ти Шуменски пехотен полк.
Денят за почит започна с панихида на площад „Възраждане“, отслужена от архиерейския наместник отец Георги, и поднасяне на венци и цветя пред Войнишкия паметник. Слово произнесе о.з. полк. Стоян Стоянов.
На площада бяха областният управител Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, кметът на Разград д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, народният представител Десислава Атанасова, областният управител на Русе Галин Григоров, родственици на капитан Бърдаров, представители на военни и патриотични организации, ученици от
от ОУ „Васил Левски“-Разград, и членовете на Инициативния комитет, организирал честванията.
След това венци и цветя бяха поднесени и пред барелефа на кап. Бърдаров.
А кметът Валентин Василев, Десислава Атанасова и Надежда Радославова участваха в среща в клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на която присъстваха генерал Златан Стойков – председател на ЦС на СОСЗР, полковник Кирил Парапанов – секретар на централната контролна комисия на СОСЗР и членове на местната организация.
От 17:30 часа в конферентната зала на хотел „Централ” ще се проведе Вечер на бойната слава, където доклад за живота и кап. Бърдаров и подвига на войните от 19-ти Шуменски пехотен полк ще изнесе Нели Николова, главен уредник в Регионалния исторически музей в Разград. Ще има литературно-музикална програма за 100-годишнината от Първата световна война и Тутраканската епопея и ще бъде излъчен откъс от филма „Забраняваната легенда“ на БНТ.На честванията днес паметта на капитан /майор/ Христо Бърдаров му уважиха и седем негови родственици, сред които и проф. д.ф.н. Георги Бърдаров, племенник на героя.
Капитан Христо Лазаров Бърдаров е роден в Разград през 1890 г. Постъпва като курсант във Военното на Негово Величество училище в София. За да участва в Балканската война /1912 – 1913 г./, Христо прекъсва обучението си, което завършва след края на войната. По време на Първата световна война е командир на 1-ва картечна рота в 19-ти пехотен Шуменски полк, на гарнизон в Разград. Убит в сражение на Мокра планина на 20 октомври 1917 г. Посмъртно произведен в чин майор.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.