Изтича крайният срок от ултиматума срещу Каталуния

В 11 часа българско време днес изтича крайният срок, който правителството на Испания на даде на властите в автономната област Каталуния да изяснят обявили ли са независимост или не.

Както е известно на 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за независимост, който бе обявен за незаконен от властите в Мадрид. Последва подписване на декларация за независимост в каталунския парламент, която според лидера на областта Карлес Пучдемон бива отложена.

Поради тази неяснота в Мадрид поискаха изясняване на ситуацията от Пучдемон – обявена ли е независимост. Той вече веднъж не спази крайния срок и получи отсрочка до днес в 10 часа испанско време.

Ако и днес такъв не последва или пък каталунските власти заявят, че обявена независимост, то правителството е готово да задейства член 155 от Конституцията. Съгласно него правителството временно (за неопределен период от време) може да изземе функциите на властите в областта и на практика да отнеме нейната автономност, докато се върне законността, тъй като от референдумът и произтеклите от него последствия се разглеждат като незаконни.

Ако бъде задействан член 155, то властите в Каталуния пък се заканиха, че подписаната декларация автоматично влиза в сила и то тогава областта обявява независимост.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.