Двудневни празници за 70-годишнината на Разградския театър

С поздрав от Капанския ансамбъл започнаха двудневните тържества по повод 70-годишнината на Драматичния театър „Антон Страшимиров“ в Разград.
След това множеството се пренесе във фоайето на втория етаж на Общинския културен център, където юбилярите очакваше още една изненада – изложбата „Една незабравима епоха от театъра, преживяна в черно и бяло“ – подарък за трупата от Община Разград. На фона на класическа музика в изпълнение на струнен квартет от Разградската филхармония „Проф. Д.Ненов“, експозицията представи художникът и фотограф Александър Сертев, а 25-те пана са заснети от баща му Стоян Сертев в годините, когато е създаден разградският драматичен театър.Почитателите на театъра имаха възможност да се насладят на модерен прочит на пиесата „Нестинари“, в която освен актьорите от ДТ “Антон Страшимиров“, са включени и танцьори и певци от Сцена „Назъм Хикмет“.
В залата бяха още бивши и настоящи актьори, режисьори, танцьори, художници.
Поздравителни адреси поднесоха кметът на Разград д-р Валентин Василев и областният управител Гюнай Хюсмен.„Юбилеят на тази културна институция е важна дата за града и за цялата Община, тъй като Разград успя да запази и съхрани и в най-трудните години това средище на изкуството и културата. Пожелавам ви дълги години нестихващ устрем и творческо вдъхновение. Продължавайте да увличате в театралното изкуство хора от всички възрасти, създавайте атмосфера и духовен пристан за своята публика.“, каза в приветствието си Валентин Василев.
„Тази годишнина е повод за гордост и удовлетворение от постигнатото дотук. Ден за гордост за признателност пред хората, поставили началото и към всички онези, които в продължение на 70 години, са полагали ежедневни, всеотдайни и неуморни усилия, за да превърнат ДТ „Антон Страшимиров“ в една от най-престижните и обичани културни институции в Лудогорието. Пожелавам на цялата трупа на ДТ „Антон Страшимиров“ още много впечатляващи постановки и театрални предизвикателства, които да радват и провокират зрителите. А те винаги да ви отговарят с любов и нестихващи аплодисменти!“, пожела на рождениците Гюнай Хюсмен.
Поздравителни адреси и цветя юбилярите получиха и от народния представител Десислава Атанасова, министъра на културата Боил Банов, театри и колеги от цялата страна.
Празниците продължават тази вечер с премиера на неиграната досега пиеса на Антон Страшимиров „Мрак“.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.