Консултативният съвет не постигна съгласие за антикорупционния орган

„КСНС не постигна съгласие относно антикорупционния орган“. Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“, продължило над три часа.

„Целта на настоящия съвет бе да търсим съгласие около принципни решения за ефективна борба с корупцията. Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството в институционална рамка и поради липсата на обособена структура с ясни правомощия и капацитет за ефективна борба с корупцията. Постигнато бе съгласие за основни насоки в работата на държавните институции за ефективно противодействие на корупцията, сред лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности, които да гарантират първо, прилагане на комплексен подход, който наред с превенцията да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност“, заяви Радев

Като второ той постави нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията.

„Трето, ефективни институции и механизми както за превенция и пресичане на корупционни практики, така и за своевременно разкриване и разследване на корупционни престъпления.

Четвърто, независимост на органите за превенция и противодействие на корупцията от проверяваните и разследваните лица“, добави държавният глава.

„Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на антикорупционния орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Наистина е необходим независим разследващ орган“, каза още Румен Радев.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.